top of page

Migren Hastalığı Hakkında

Migren Nedir?

Migren, genellikle başın bir tarafında yoğun ağrıya neden olan nörolojik bir rahatsızlıktır. Şiddetli baş ağrısıyla birlikte mide bulantısı, kusma, ışığa ve sese duyarlılık gibi belirtiler görülebilir. Ataklar birkaç saatten birkaç güne kadar sürebilir ve kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyebilir. Migrenin kesin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, stres, uyku düzensizliği, belirli yiyecekler ve hormonal değişiklikler tetikleyici olabilir. Tedavi sürecinde ilaçlar, yaşam tarzı değişiklikleri ve tetikleyicilerden kaçınma önemli rol oynar.

Baş Ağrısı Ataklarından Korunmak ve Şiddetini Azaltmak İçin Alabileceğiniz Önlemlerden Bazıları

Sinüs ya da migren tipi baş ağrılarında başın üzerine buz paketi ile soğuk kompres yapmak ve karanlıkta dinlenmek faydalı olacaktır. Böyle durumlarda zerdeçal çayı içmek ya da kurkumin tedavisi almak da yarar sağlayabilir.

 Migrenli hastalarda genellikle insülin direnci de bulunur. Bu nedenle doğru beslenme çok önemlidir. Düşük karbonhidratlı beslenme ve ketojenik diyet hem inflamasyonuhem de iştahı azaltarak insülin direncini geri çevirebilir.

Migrenli hastalar öğün atlamamalı, özellikle kahvaltıyı ihmal etmemelidir.

 Sütün içerdiği laktoz migren atağına neden olabileceği için  süt ve süt ürünlerinin tüketimini azaltmak faydalı olabilir.

İçerdikleri tiramin maddesi nedeniyle migreni tetikleyebilecek salam,sosis, sucuk, yıllanmış peynir, üzüm sirkesi, bira ve şarap gibi yiyecek ve içeceklerin kısıtlanması, hatta tüketilmemesinde fayda var.

Migreni tetikleyen gıdalardan mutlaka uzak durulmalıdır.Bunlar;

1-MONOSODYUM GLUTAMAT-ÇİN TUZU ve AROMA ARTIRICI içeren gıdalar:cips,bulyon,pizza,hazır çorbalar,salata sosları,noodle gibi işlenmiş gıdalar.

2-NİTRAT VE NİTRİT İÇEREN GIDALAR: salam,sucuk,sosis,kavurma,jambon,pastırma,tütsülenmiş et ve şarküteri ürünleri

3-ASPARTAM-SUNİ TATALANDIRICI İÇEREN GIDALAR:light-diet form içecekler,bisküviler,aromalı sakızlar.

4-KAFEİN:kafein içeren çay,kahve,enerji içecekleri ve gazlı içecekler.

5-FERMENTE GIDALAR:Her çeşit turşu,sirke,kambu çayı ,boza,ekşi mayalı ürünler,kimçi.

6-FERMENTE SÜT ÜRÜNLERİ:Olgunlaşmamış  peynirler,eski kaşar,parmesan,çedar,camembert peyniri

7-BEKLEMİŞ GIDALAR:Dolapta bekleyen 1-2 gün önceki yemeklerden uzak durun

 8-İNFLAMATUAR YİYECEKLER:özellikle buğday ve glüten içeren  diğer tahıllar ve bunların unları,özellikle inek sütü ve dondurması,şeker ve rafine karbonhidartiçeren tüm ürünler,rafine Ayçiçek yağları ve bunalral yapılan kızartmalar,mısır ve mısır şurubu.

9-TÜM ALKOLLÜ İÇECEKLER:özellikle kırmızı şarap ve bira

10-ÇİKOLATA VE KAKAO

 11-BAZI KURUYEMİŞLER:Ceviz ,fındık ve yer fıstığı

 12-BAZI MEYVELER:Portakal,limon greyfurt vb tüm narenciyeler.,Kurutulmuş meyveler,aşırı olgun meyveler,muz,kayısı,avakado,çilek, üzüm

 14-BAZI GIDALAR:yumurta,bazı balıklar(uskumru,ton,lüfer,sardalya ve palamut,deniz ürünleri(midye,karides,kalamar.) soya fasülyesi ve soyalı ürünler.

© 2025 by Seventeen Studio 

Yenişehir mahallesi Gazi Mustafa Kemal Bulvarı NO:114 Kat:2 (evrim iş merkezi) İzmit/Kocaeli

Tel: 0533 017 81 57

bottom of page